woensdag 21 november 2012

De actualiteit


Woningen Venestraat nog leeg

Auteur: Chantal Zwaag |   maandag 19 november 2012 | 

ZWOLLE - Al ruim vijf jaar zitten de bewoners van de Venestraat in de wijk Assendorp tegen de lege panden te kijken op nummer 23, 25 en 25a. Een jaar terug stonden plotseling autistische studenten klaar om in de panden te trekken.
Ondanks bezwaar van de buurtbewoners. Toch hebben ze liever niet dat de gebouwen leeg staan.

"Het wordt er niet beter op, want in de afgelopen jaren is er helemaal geen onderhoud geweest aan de panden. Zo gaat het snel achteruit", vertelt buurtbewoner Peter Riemersma.

De mogelijke huurder, Stumass BV, die studenten met een autisme-spectrum stoornis helpt om zelfstandig te wonen, had volgens Riemersma aangegeven geen studenten onder te brengen als de buurt het niet wilde hebben. "Toen ze op de stoep stonden, heeft de gemeente de boel dichtgetimmerd. De indruk wordt nu gewekt dat wij tegen autisten of tegen studenten zijn, maar dat is helemaal niet zo."

In de Venestraat wonen veel studenten, dus de bewoners vinden het naar eigen zeggen niet nodig dat er nog meer studenten bij komen. "Na het dichttimmeren kregen wij de vraag voorgelegd of wij het goed vonden als er een gezin met tien kinderen zou komen wonen. Prima, maar die mensen hebben we nooit gezien." Hij en buurtbewoner Sjaak Plender denken dat via die weg gepeild werd waar zij tegen waren.

Uiteindelijk kwam er een rechtszaak naar aanleiding van de kwestie waarbij aan de ene kant de gemeente Zwolle en de bewoners stonden en een de andere kant de eigenaar van het pand en Stumass. Hieruit werd duidelijk dat de autistische jongeren mogen wonen in het pand en dat het dichttimmeren niet had gemogen. "Ze zouden dan gezien worden als een gezin. Zij hebben namelijk begeleiders, eten gezamenlijk en er is een rooster om samen schoon te maken. Dit slaat nergens op, want dat hebben de meeste andere studenten hier in de straat ook en zij worden ook niet gezien als gezinnen", beaamt Plender. "Het is tragisch dat een rechter zich zo laat meeslepen", vult Riemersma hem aan.

Riemersma en Plender zijn bang dat als de autistische studenten 'als gezin' intrekken in de panden, het einde zoek is. "Dan moet eerst maar eens uitgezocht worden wat precies een gezin is", vinden ze. Ze benadrukken nogmaals dat ze niets tegen studenten hebben. "Met de studenten in de straat kunnen we het goed vinden. Als er wat aan de hand is, praten we daar gewoon over."

Volgens de buurtbewoners gaat de gemeente Zwolle in hoger beroep bij de Raad van State. "We hopen dat ze dan inzien dat nog meer studenten in de straat niet handig is. En dan kan er wat ons betreft een kantoor komen of een gezin. Liever vandaag dan morgen."