dinsdag 25 juni 2013

BRINKER, conducteur van de gekaapte trein


OVERVAL OP TREIN BIJ BEILEN
Gewapende Zuidmolukkers gijzelen passagiers; enkele gewonden

BEILEN — De stoptrein Groningen-Zwolle, die vanmorgen om 9.33 uur uit Groningen is vertrokken is bij Wijster in Drenthe door zwaarbewapende mannen (vermoedelijk Zuid-Molukkers) gekaapt. Volgens de spoorwegen bevinden zich 130 mensen in de trein. De kapers willen dat een autobus hen naar Schiphol brengt, waar een vliegtuig gereed moet staan om hen naar elders te brengen.
Een intercitytrein, die om 10.14 uur uit Zwolle vertrok, passeerde kort na 10.30 uur bij Wijster de gekaapte trein. De machinist verbaasde zioh over de stilstaande trein en stopte. Toen de conducteur poolshoogte wilde gaan nemen en uit de intercity stapte, werd hij onder schot genomen door een met een karabijn gewapende man die een alpinopet droeg en zijn gezicht had afgedekt met een das. Deze overvaller bevond zich naast de gekaapte trein.
De conducteur schrok hevig en ging gauw in de trein terug, waarna de intercity verder reed.
De machinist van de gekaapte trein is J. Braams uit Amersfoort. Conducteur van de trein is de heer Brinker uit Zwolle.
Uit nadere informatie van de spoorwegen blijkt dat de treinkaping niet van buitenaf heeft plaatsgehad. De overvallers bevonden zich in de trein.
Minister Van Agt (Justitie) bevindt zich in het regeringscrisiscentrum, van waaruit hij de acties in verband met de gewapende treinoverval in Drenthe leidt.
Het crisiscentrum in het ministerie van Justitie in Den Haag treedt meteen in werking wanneer de regering met terreuractie wordt geconfronteerd.
Op het gemeentehuis in Beilen. waar een beleidscentrum is ingericht, is bevestigd dat twee vrouwen en een kind zijn vrijgelaten. Vast staat, dat een gewonde niet kan worden weggevoerd, omdat de politie niet in de buurt van de trein wordt toegelaten.
In het beleidscentrum zijn de commissaris van de Koningin in Drente, mevr. mr. A. P. Schilthuis, de hoofdofficier van justitie uit Assen, mr. J. Muntendam, en officier mr. C. J. van Oldenbeek, het hoofd van de rijkspolitie in Drente, overste L. P. Bergsma en de burgemeester van Beilen, mr. A. A. Beckeringh van Rhijn.

EISEN
Volgens een woordvoerder in het beleidscentrum in Beilen was de tekst van de eisen in het Nederlands gesteld. Het ultimatum was bepaald op 12.45 uur. Vanuit het beleidscentrum is bij de kapers aangedrongen op uitstel van dat ultimatum. De eisen en het ultimatum zijn meegegeven aan de vrouwen die zijn vrijgelaten.
Vanuit een vliegtuig van de rijkspolitie, dat boven de trein cirkelt, is waargenomen dat een lichaam uit de trein is gegooid.
De kapers schieten op alles wat in de omgeving van de trein beweegt, zo heeft de woordvoerder verder meegedeeld. Inmiddels zou een derde vrouw zijn vrijgelaten.

De heer H.J. Brinker, de conducteur woonde in de Venestraat op nummer 4.
Spoedig hierna werd hij hoofdconducteur.
Zijn broer was een gewaardeerd wethouder.

Van hem is een foto overgeleverd waarop hij te zien is op Schiphol. De ex-gijzelaars gaan op vakantie naar Spanje.








"Ik ben bang weer aan net werk te gaan"

Ontsnapte conducteur:

BEILEN — "Ik ben bang weer aan het werk te gaan. Ik hoop dat dat slijt." Dit heeft de conducteur van de gekaapte trein, H. J. Brinker uit Zwolle, donderdagavond gezegd, ongeveer een dag nadat hij uit de trein was ontsnapt.
De conducteur was er vlak voor zijn ontsnapping van overtuigd dat  hij door de kapers gedood zou worden. „Ik had van te voren al gehoord dat ze mij het geweer tegen de ogen zouden zetten".
Brinker was vastgebonden op zijn conducteursstoeltje. Nadat hij gegeten had werd hij weer vastgebonden Door zich uit zijn jas te wurmen, zaten zijn boeien zo los, dat hij zich kon bevrijden. Toen hij hoorde dat achter hem een machinepistool werd geladen besloot hij te ontsnappen via de deur' van het bagagecompartiment waar hij was opgesloten.
„Ik ben eruit gevlogen. Ik sprong in het grind en zette het op een lopen. Ik heb nog wel een keer achterom gekeken, maar ze durfden hun hoofd niet buiten boord te steken", zo vertelde conducteur Brinker in het televisieprogramma „Achter Het Nieuws".
Voor de kaping begon heeft conducteur Brinker nog een praatje gemaakt met vier van de terroristen. "Ik vroeg of ze vakantie hadden. Ik had een groot pak boven in het bagagerek zien liggen, omwikkeld met sinterklaaspapier, maar later bleek dus dat daar munitie in zat".
Conducteur Brinker was in het middelste gedeelte van de trein bezig met kaartcontrole toen hij zag dat een paar mensen naar de noodrem grepen. „De trein stond in een klap stil. Ze kwamen direct van alle kanten naar binnen stormen", aldus de treinconducteur. „We werden allemaal naar één afdeling gedirigeerd. Mij haalden ze er direct bij. Ik zag de machinist liggen, die was al dood".

DOORGAAN TOT EINDE
Conducteur Brinker vertelde nog te hebben geprobeerd de terroristen te overreden geen bloed te vergieten. „Want wij hadden toch part noch deel aan, maar zij zeiden dat wij ook hadden meegewerkt. Zij waren nu al 25 jaar bedrogen en ze zouden doorgaan tot het einde".
Gevraagd of hij begrip had voor het standpunt van de terroristen zei conducteur Brinker: „Het waren jongens van een jaar of 18, 19. Die zijn nooit in dat land geweest".
De sfeer in de trein noemde hij „buitengewoon. We hebben niets van de onderhandelingen gemerkt. De ramen waren dichtgeplakt met krantenpapier en we hadden het lef niet naar buiten te kijken".