vrijdag 16 november 2012

Dit kaartje is een illustratie bij het bericht van gister, 15 november. 

Aan de Terborchstraat staan al grote huizen al of niet in blokken van twee of drie. 

Vanaf de Tuinstraat  loopt een klein bebouwd straatje noordoost - zuidwest. Dat is dan nog de Tuindwarsstraat, maar in 1919 heet dat ook Veenestraat: "kleine Venestraat" nog steeds in de volksmond, (na de spellingsvereenvoudiging in 1947). 

De douarière Van Nagell heeft haar grond verkocht aan een projectontwikkelaar, de Zwolsche Bouwmaatschappij, maar op deze plattegrond heeft dat nog niet tot iets geleid. Broekema, bekend van de Venestraat, tekent voor de noordkant van de straat: de panden 5 - 19. Pas na de dood van de barones wordt haar buitenplaats landgoed Pniel afgebroken en de grond van het landgoed verkaveld door de Zwolsche Bouwmaatschappij. Alle huizen in de Van Nagellstraat zijn gebouwd vlak voor of in 1900.

Ook te zien op de uitsnede van het kaartje zijn de ontwateringssloten in de weilanden van het Hertenland zijn; net niet de tracée's voor de latere Venestraat, Buismanstraat en Oosterstraat.

De zwarte lijn van het station via de Stationsweg, Weezenland, Nieuwe Havenbrug naar het centrum staat voor de route van de paardentram die van 1885 tot 1919 door Zwolle liep.