donderdag 13 december 2012

NADER BERICHT over BODEWES

BODEWES is in de scheepsbouw-branche een absoluut fenomeen. Qua kwaliteit en productiviteit, begrijp ik, maar ook qua spreiding en netwerk zij het dat al die Bodewes-vestigingen zelfstandig waren en zijn en niet in het verband van een holding of zo zitten.
Wat hen bindt is hun geschiedenis en zo je wil traditie. Ongetwijfeld is de kroning van mevrouw Thecla Bodewes, eigenaar-directeur in Hasselt tot zakenvrouw van het jaar (2011) een mooie triomf en vast verdiend. Kijk maar hier op youtube:  http://www.youtube.com/watch?v=zwxr5ztuXKk 

De Duitse kunstenaar Kiefer is ongetwijfeld geroerd als hij dit beeld ziet: het cognac van Thecla's vest met het roestbruin van de naakte scheepswand.
 Dat het hier een bekend type geldt, blijkt ook nog eens uit het boek van Thomas Rosenboom, De nieuwe man (2003) . Daarin wordt "een Bodewes" in de echte bakermat, Martenshoek, opgevoerd om de nationale en mondiale ontwikkeling in de scheepsbouw te verwoorden. Voor wie het wil naslaan en het boek in huis heeft, bijvoorbeeld pagina 15, 82, 162 en 254. Bodewes is daar de man van de wereld, in tegenstelling tot de hoofdpersoon-scheepsbouwer die in de mist van de verloren toekomst verdwijnt.

Ik moet nog een tweede aantekening maken. Ná de oorlog worden namelijk vijf firmanten van het Bodewes-concern in Hoogezand-Martenshoek veroordeeld voor collaboratie met de Duitse bezetter. Ik zeg er maar gelijk bij, niet 'onze' H.G.; toeval of niet, ik zou het niet weten.