zaterdag 15 december 2012

VENESTRAAT 14 (periode 1936 - 1976)

Op 3 mei 1928 komt de familie Dijkstra naar Zwolle. Riemer is in 1921 in Leeuwarden met Roelfje Talens getrouwd. Roelfje is vier jaar ouder, geboren in 1895, en Riemer is van 1899. Zij hebben twee kinderen, Geertje (15 februari 1923) en Coenraad (1 juni 1924).

Zij vestigen zich op de Oude Vischmarkt. Het woonadres is nr. 39 en de zaak op nr. 29. Riemer is lijstenmaker en verkoopt schilderspullen.

De lasten van de winkel zullen in de crisistijd zwaar op Riemer hebben gedrukt en hij besluit in april 1936 te verhuizen naar een herenhuis in de Venestraat. Op nummer 14, in het souterrain  is een uitstekende ruimte voor zijn lijstenmakerij.

Dijkstra maakt een merkwaardige fout op zijn uithangbord: Veenestraat is met s en niet met ss
Uit de adreskaart valt af te lezen dat de familie steeds een kostganger in huis heeft. Onder hen ook kort de vader van Roelfje, Pieter Talens. De huizen zijn er groot genoeg voor. Wat nu de badkamer is, de kamer aan de voorkant boven het portaal, was op de bouwtekening de 'meidenkamer'. Wie geen meid (in huis) had kon die kamer uiteraard als logeerkamer of kostgangerskamer benutten.
Op een goed moment heeft de familie Dijkstra (of was het al eerder?) de meidenkamer verbouwt tot keuken


Dat blijkt namelijk uit de bouwvergunning die de nieuwe eigenaar in 1976 aanvraagt. Die levert een tekening van de bestaande situatie in en wil van die keuken een badkamer maken. Aldus geschiedt. 

Op de adreskaart is het aantal kinderen 2 doorgehaald en gewijzigd in 1. Simpeler kan een drama niet worden weergegeven. Wie niet beter weet vermoedt dat Geertje ergens gaat studeren of misschien trouwt. Of anders Coenraad.
Het zal in het volgende bericht over de dood van Coenraad gaan.