zaterdag 22 december 2012


VENESTRAAT hoek HERTENSTRAAT (34)

Dit huis heeft heel lang staan verpauperen, een dichtgeslagen oog op de kruising van Herten- en Venestraat. Het officiële adres is Hertenstraat 34.
En juist toen nog geen maand geleden op de andere hoek de ooievaar neerstreek en daar Sari bracht, richtte ook het kreupele pandje aan de overkant zich op. Het werd verkocht op een veiling, kreeg een nieuw dak, werd inwendig verbouwd en staat nu te koop.
Heel lang heeft B. Vinke hier gewoond. Maar wat hij deed voor de kost, moet ik nog zien te achterhalen.

Overigens heb ik steeds gedacht dat hier Wiendelt Drenth zijn sigarenwinkel had. Maar Drenth had dat winkeltje in de Venestraat, op nummer 24.


Drenth woonde hier al langer en was los arbeider. Misschien vanwege lichamelijke slijtage of een klein erfenisje, is hij dat winkeltje begonnen en is hij tabakswaren gaan verkopen, van 31 maart 1950 tot 1 november 1958 om precies te zijn. Hoewel, om precies te zijn?! In zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel zegt Drenth zelf dat de winkel al vanaf oktober 1945 bestaat. Drent woont trouwens al vanaf 1931 in dit huis.
Deze foto hierboven  is uit de jaren 70. Nummer 24 is het verbouwde, verhoogde huis met de brommers voor de deur. (Op de bovenste foto staat het huis ook maar dan met fietsen voor de deur.) Misschien is het latwerk nog wel een restant van de winkelreclame van Drenth.