woensdag 15 mei 2013

MAISON VAN DER LIPPE, banketbakkerij

Venestraat 27a / Hertenstraat 29

De dochter van Gideon George van der Lippe (1893), de banketbakker die op de hoek Venestraat / Hertenstraat zijn winkel had, doet mij het grote plezier zich hier voor haar 'eigen' winkeldeur te laten fotograferen, zo'n 70 jaar na deze foto-met-strik. Haar verhaal zal ik later navertellen. 
De banketbakkerij heeft bestaan tot 1958. Daarna is Van der Lippe nog even doorgegaan als pensionhouder, tot halverwege 1959. 
De familie was afkomstig uit Den Haag. Waarom naar Zwolle gekomen? Nou, daar kon van der Lippe een banketbakkerij húren. (Geeft mij wel direct een volgend probleem: zat er dan eerder ook al een banketbakkerij?) Het gezin Van der Lippe heeft eerst in het voorjaar van 1939 een maand gewoond op het adres Venestraat 7a en toen de benedenwoning vrijkwam, is het gezin daarheen verhuisd. Tot 1941. Op 1 april 1939 is Van der Lippe als banketbakker voor zichzelf begonnen in het pand Venestraat/Hertenstraat (nummer 29), het pand van de foto. 


Met haar zoon, kleinzoon van G.G. van der Lippe.Van der Lippe met een andere kleinzoon, Ton Vermeulen, in de Bloemstraat waar  Van der Lippe na zijn pensionering is gaan wonen.