woensdag 15 mei 2013

VENESTRAAT. Hier en waar nog meer?


Hoeveel Venestraten zijn er eigenlijk en waar. De bekendste is de Haagse winkelstraat. Maar Assen, Hoogeveen, Kampen, Geertruidenberg, Nijkerk, en Leidschendam hebben ook een Venestraat.

Nijkerk. Daar heeft men in de Venestraat en de toevallig ook in Nijkerk aanpalende Groenestraat enige tijd geleden een eeuwfeest gevierd. Weliswaar niet de eeuw van de Venestraat maar de zeshonderd jaar Nijkerkse stadsrechten. 
Leuke foto’s van de verkleedpartij.


"NIJKERK - Bewoners van de Venestraat /Groenestraat hebben ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Nijkerk hun straten een historisch aanzien gegeven met een poort, vlaggen, oude foto's en ambachtsbordjes. Op 27 maart vond de opening plaats door bewoners in eeuwfeestkleding en werd er een voormalige straatnaam van de Venestraat onthuld: 'Liver Vrouwe Boomwegch'." 

Misschien niet handig als je in een ver buitenland je adres moet opgeven (maar dat is al gauw een probleem met Nederlandse straatnamen), maar persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een woning aan de Liver Vrouwe Boomwegch in plaats van  de Venestraat.

Overigens is er daar in die Venestraat wel een en ander veranderd. Ik heb de volgende foto’s van het net geplukt: de Nijkerkse Venestraat in 1975 na de sloop van het huis van de familie Moll waarvan de grootmoeder met kleinkinderen hieronder in diezelfde Venestraat maar dan nog vroeger te zien is. Hun huis is het huis met de P.
En ook daar zie ik de hand van het toeval in. Vorige week logeerden hier in de Zwolse Venestraat namelijk de twee jongste loten van de bekende Duivendrechtse familie Moll, Mijntje en Maike