woensdag 6 augustus 2014

BERT STAS

Bert Stas is nu 87 jaar en woont nog zelfstandig, in Emmeloord. Van zijn kinderjaren in de Venestraat herinnert hij zich nauwelijks iets. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.
Bert Stas (1926) heeft 20 jaar in de Venestraat gewoond, op nummer 25, van 1929 - 1949. Vanaf 1935 had de familie het Koningin Emma Meisjeshuis boven zich. De naaste buren, de familie Bodewes, heeft 'genoten' van de godvrezende samenzang van de koningin Emma meisjes. dat zal des te meer gelden voor de benedenburen, de familie Stas. Jammer dat de nu hoogbejaarde Stas niet meer is te bevragen naar deze en andere bijzonderheden in het leven aan de Venestraat.


Mevrouw Stas-Amelink en zoon Bert
De heer Stas (1898 - 1979), sr. was controlerend geneesheer voor de Rijksverzekeringsbank. Ik stel me voor dat hij een voorloper was van de regionale of provinciale geneeskundige inspectie. Hij was 26 toen hij in 1924 trouwde met de twee jaar oudere Emmy Amelink uit Hengelo. 
Berts moeder, mevrouw Stas-Amelink (1896 - 1976) heeft eveneens haar artsdiploma behaald, maar heeft de geneeskunde nooit beroepsmatig beoefend.

Heer en mevrouw Stas met Bert (1 november 1936)

Bert heeft een lange ambtelijke loopbaan doorlopen. Aanvankelijk werkte hij op de gemeentesecretarie in IJsselmuiden, later in Emmeloord op de secretarie van de gemeente Nootrdoostpolder.


Bert Stas

Voor de prachtige foto's ben ik de heer Bert Stas en zijn schoonzusje mevrouw Jeanet Bos heel erg dankbaar.